2011-04-08

Ena dagen: Rudbeckstömning skjuts upp". Andra dagen:"Delar av Rudbecksskolan ska utrymmas".

ÖREBRO. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om hur Rudbecksskolans vara eller icke vara kommer att bli en valfråga samt varför den inte bör läggas ner. Läs här!

I det här inlägget skriver jag om de senaste förvirrade och odemokratiska turerna kring Rudbecksskolan.

Den som hängt med i diskussionerna vet att frågan om en eventuell nedläggning av skolan kantats av ett fult politiskt spel, främst ifrån Lennart Bondesons sida, som inte är alldeles lätt att analysera. Först var allt frid och fröjd. Sen blev elever och lärare överkörda och fick chockbeskedet att skolan ska läggas ner, varefter det tillbakavisas med anledningen att en utredning först ska göras. Men innan den är färdig ska skolan återigen läggas ner samtidigt som elever, lärare och medborgare inte fått vara delaktiga i beslutet. Det är i alla fall min tolkning. Hursomhelst vill jag minnas att Bondeson sa något i stil med att processen sköts dåligt och att det är beklagligt. Men istället för att göra om processen på ett rättfärdigt och juste sätt ångade han vidare med sin ambition att lägga ner skolan.

I Nerikes Allehandas pappersversion gick det på torsdagen den 7:e april att läsa "Rudbeckstömning skjuts upp". Enligt artikeln var det först tänkt skolans B-hus och Borg skulle tömmas under sommaren, men att samtliga partier nu var ense om att skjuta upp utflyttningen. Skälen till detta skulle dock vara olika. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill riva upp alla nedläggningsbeslut, medan koalitionen menar att skolan måste finnas kvar till 2013 för att kunna ta emot elever från Karolinska skolan undertiden som den tydligen behöver renoveras och byggas ut.

I en liten artikel under den ovan nämnda gick det också att läsa att Karolinska skolan är för trång - det går inte att ta emot fler elever - och matsalen har ont om platser varför den nu måste byggas ut med en paviljong. Dessutom måste huset "Sibirien" och huvudbyggnaden byggas om för att skapa fler arbetsrum. Sist men absolut inte minst måste en ny skolbyggnad byggas på "fängelsetomten", vilket jag skrev om i detta inlägg, för att kunna ta emot alla Rudbecksskolans elever.

Nästa dag - fredagen den 8:e april - gick det dock att läsa i NA att "Delar av Rudbecksskolan ska utrymmas". Enligt det nya beskedet ska B-huset och Borgen återigen utrymmas till sommaren. Tydligen hade Bondeson missuppfattat Socialdemokraternas förslag. Han trodde att diskussionerna gällde M- och K-huset samtidigt som Thomas Esbjörnsson (S) var övertygad om att de istället handlade om B-huset och Borgen. Politikerna trodde alltså de var överens, men var tydligen inte det enligt Bondeson.

Lennart Bondeson håller med om att det nya beskedet innebär att en eventuell upprivning av nedläggningsbesluten försvåras, samtidigt som Thomas Esbjörnsson menar att det alltså betyder att Koalitionen inte vill låta väljarna få vara med och bestämma.

Mitt förtroende för Lennart Bondeson är härmed lika med noll! Så som han aggerat med sitt fula politiska spel torde det enda rätta vara att låta medborgarna få avgöra Rudbecksskolans öde i en hederlig folkomröstning! Måtte dessutom Folkpartiet få igenom sin vilja att förstatliga de kommunala skolorna så att kommunerna inte kan fortsätta med sina massnedläggningar av skolorna för att kunna förbättra sin ekonomi. Skolpolitiken kräver långsiktighet!

Inga kommentarer: