2011-04-01

Rädda Rudbecksskolan!

Frågan om en eventuell nedläggning av den centralt belägna anrika Rudbecksskolan i Örebro har åter hamnat i fokus och blivit en valfråga nu när det är klart att det blir omval i Örebro.

I Nerikes Allehanda framgår det att Koalitionen (de borgliga partierna + mp) vill lägga ner Rudbecksskolan och samtidigt bygga ut Karolinska skolan, medan Socialdemokraterna istället vill ha kvar Rudbecksskolan och satsa på den.

Rudbecksskolan, nov. 2010.   © Christian Granath, 2010

Argumenten för en nedläggning är att elevunderlaget minskat den senaste tiden och att kommunen, enligt koalitionen, skulle tjäna ekonomiskt på att lägga ner den fullt fungerade, delvis relativt nyrenoverade Rudbecksskolan. Jag ställer mig frågande till det om det nu innebär att Karoliska skolan måste byggas ut med nya byggnader för att kunna ta emot alla elever från Rudbecksskolan. Jag tror att det i grund och botten handlar om att koalitionen vill komma åt marken där Rudbecksskolan ligger för att kunna sälja den och få in pengar för att sedan kunna visa hur god ekonomi kommunen har. De tänker med andra ord kortsiktigt! De verkar inte inse att Örebro är en stad som växer och att det för tillfället minskade elevunderlaget (pga. tillfälligt mindre barnkullar och ökad konkurrens från allt fler friskolor) med största sannolikhet snart ökar igen! Dessutom har det i media gått att läsa att kommunerna blivit allt mer "mättade" på friskolor och att de ställer allt högre krav på nyetableringarna av dem. Ökningen av friskolor har alltså på senare tid minskat varför även den ökande konkurrensen från dem torde mattas av.

 Hyr ut tillfälligt överflödiga lokaler på Rudbecksskolan! Eller omvandla en del av skolan till något annat.

Enligt en tidigare artikel i NA (Lista: Lärartätheten på länets alla gymnasier) har Rudbecksskolan den näst efter MBC-gymnasiet största andelen behöriga lärare och en lärartäthet som ligger runt medel för Örebro län, men samtidigt över medel för riket. Vidare är Rudbecksskolan, enligt samma lista, den 8:e största skolan (räknat i antalet elever) av alla länets 26 gymnasieskolor och större än alla fristående gymnasium! Rudbecksskolans lärare har dessutom gått ut med önskemålet att få driva skolan vidare genom intraprenad.

Rudbecksskolans centrala läge torde innebära en totalt sett minimering av elevernas sammanlagda personkilometer vilket är bra ur ekonomisk synpunkt och miljösynpunkt.

Rudbecksskolan, Virginska skolan och Karolinska skolan borde kunna sammarbeta på ett bättre sätt när det bl.a. gäller kursutbudet. Kolla t.ex. på samarbetet mellan de kommunala gymnasierna i Sundsvall!

Inga kommentarer: