2011-04-07

Grus på gång- och cykelbanor

Efter vintern med dess sedvanliga gnäll över dåligt plogade och sandade gång- och cykelbanor (somliga tror och tycker att kommunerna kan och ska skapa "sommarväglag" på minsta lilla gångbana!) ska det börjas gnälla över allt, för cyklisterna, "farliga" lösgrus. Gnället kommer redan innan vintern hunnit släppa sitt grepp!

Den 30:e mars gick det, i en artikel - "Lösgrus en trafikfara för cyklister" - på ST, att läsa att försäkringsbolaget If menar att "gruset gör bromssträckan längre och svängarna mer riskabla" och att kommunerna därför borde bli snabbare på att ta bort gruset. Det förstnämnda låter ju självklart! Men då får man som cyklist lära sig att bättre anpassa sin körning till rådande väglag. Som cyklist behöver du inte ligga som en roadracingförare i kurvorna när det finns lösgrus kvar på cykelvägarna. Du bör dessutom inte cykla fortare än att du kan stanna innan ett oförutsätt uppdykande hinder (exempelvis ett barn som springer fram bakom en bil). Framförhållning är jätteviktigt.

Det andra påståendet att kommunerna borde bli snabbare på att ta bort gruset låter ju bra. Men då måste det tas hänsyn till vad de extra resurserna som skulle krävas för att lyckas med det skulle kosta och varifrån dessa pengar ska tas. Det finns inte oändligt med pengar. Allt handlar om prioriteringar och beräkningar på var pengarna gör störst nytta. Kanske de extra pengarna, som skulle krävas för att ta bort gruset snabbare, skulle minska antalet skadade och döda i trafiken ännu mer om de istället satsades på att bygga nya cykelbanor? Det går alltså inte att stirra sig blind på en sak. En helhetssyn är viktig att ha.

Det må dock vara så att vissa kommuner skulle kunna bli bättre på att ta bort gruset snabbare. Men att redan i slutet på mars börja gnälla över gruset på Sundsvalls gång- och cykelbanor - samtidigt som det fortfarande fanns en hel del snö och is kvar, och då smälltvatten som rinner över cykelvägarna fortfarande blev till is under nätterna, och då risken för nya snöfall fortfarande var stor - tycker jag är väldigt konstigt.

Nu, en bit in i april, har det börjat bli dags att ta bort gruset i Örebro kommun. Enligt en artikel i NA kommer det ta ungefär fem veckor innan "allt" är borta. Om gruset hade tagits bort tidigare anser jag risken hade varit alltför stor att de skulle ha behövt göra det en gång till vid ett senare tillfälle.


Nu har det börjat bli dags för att ta bort gruset i Örebro. Foto: Håkan Risberg
     

Inga kommentarer: