2011-06-09

Rudbecksskolan räddas!

Socialdemokraternas vallöfte i omvalet i Örebro var att de skulle riva upp beslutet att lägga ner Rudbecksskolan om de vann. Nu fick de ingen egen majoritet - inte ens tillsammans med Vänsterpartiet. Det slutade med att de kommer att styra Örebro tillsammans med Kristdemokraterna och Centerpartiet. Vid förhandlingarna med dem var Rudbecksskolans vara eller icke vara en viktig fråga. Klart är nu att skolans framtid kommer att omprövas och att ekonomiprogrammet inte kommer att flyttas till Wadköpings utbildningscentrum i höst som tidigare var planerat. Dessutom kommer inte Borgen att utrymmas.

En "omprövning av Rudbecksskolans framtid" tolkas nog av många, inklusive mig själv, som att skolan ändå kanske måste läggas ner. Men när Nerikes Allehanda ringde upp Socialdemokraternas Lena Baastad var hon tydlig med att säga att "Rudbecksskolan kommer att finnas kvar". Källa: http://www.na.se/

På Socialdemokraternas hemsida finns en del intressanta idéer om Rudbecksskolans framtid, bl.a. följande:

"Thomas Esbjörnsson säger att byggnaden är väl anpassad för skolverksamhet. Det finns en fräsch elevmatsal på bottenvåningen. Elevcafeterian är också den relativ nyrustad. En del av utrustning och salar är nyligen utbytt – till exempel dator- och laborationssalar. Läget är utmärkt. Det är nära till bussar och till den service som finns i centrala Örebro.
  ­ – Vi vill lägga till en ny central 7-9 skola i Rudbecksskolans lokaler, fortsätter Thomas Esbjörnsson. Vi vet att de centrala skolorna har stor dragningskraft. Det gäller Gummaeliusskolan, OP-skolan och Engelska skolan. Platserna på dessa skolor räcker inte och dessutom ökar antalet elever i grundskolan mycket snabbt de kommande åren, säger Thomas Esbjörnsson.
   – Vi får en skola som kan jobba nära en gymnasieskola och överbrygga gränsen mellan grund- och gymnasieskola. Vi vill att den nya skolan ska ha möjlighet att profilera sig som en skola med starkt naturvetenskaplig profil, något som saknas i Örebro, säger Thomas Esbjörnsson."

"Socialdemokraterna tänker att Rudbecksskolans övriga lokaler skulle kunna användas för avlastning av Karolinska skolan, som är mycket trångbodd för närvarande, men framför allt för annan undervisningsverksamhet som bedrivs i externt förhyrda lokaler som t.ex. SFI-undervisningen. Det kan också vara så att en förskola kan inrymmas i någon del av skolan på markplan. Fortfarande är både Jensen Education och Consensus givetvis välkomna att fortsätta sin redan etablerade verksamhet i de lokaler som de redan hyr.
- Sammanfattningsvis vill vi skapa en kombinerad gymnasieskola och grundskola (7-9) med ca 600 elever som bedriver sin verksamhet i Rudbecksskolans lokaler. De övriga lokalerna används till annan utbildningsverksamhet t.ex. SFI. Det här är en bra lösning och det tillgodoser väl behoven för skolan idag, till skillnad från koalitionens lösning som var nedläggning utan utredning, avslutar Thomas Esbjörnsson."

Jag hoppas nu att Rudbecksskolan verkligen får en ärlig chans!

Inga kommentarer: