2011-09-08

Fiskartorget i Örebro


Det lilla triangulära torget längsmed Engelbrektsgatan mellan Stora hotellet och Kompassen har tidigare kallats för Kvarntorget, Koppartorget och Engelbrektsplan. Därefter kallades det för Fisktorget (Fiskartorget i folkmun) i och med att det fram till 1900 användes för fiskförsäljning. Efter det användes torget som grönsakstorg fram till runt 1950 då torget istället blev parkering. 1946 började torget kallas för Trädgårdstorget. Idag har dock torget inget officiellt namn.

Nu ska torget fräschas upp! Förslag finns på att låta Engelbrektsgatan gå parallellt med husfasaderna så att torget och gatan byter plats. Se skissen nedan!

Så här ser ett av de tre omgörningsförslagen ut. Tanken är att platsen som kallas Fisktorget ska bli mer tillgängligt och en mötesplats för folk.
Ett av förslagen till ny utformning av "Fiskartorget". Illustration: Peter Christensen
Eventuellt kommer konstverket "Väv av ögonblick" av Bo Samuellson till min stora glädje tas bort. När marken under en längre tid gjordes iordning för det snorgröna konstverket trodde jag först det handlade om byggandet av en fontän. Men icke! Resultatet såg oseriöst och skräpigt ut...

Försvinner? Ett förslag för att göra ett attraktivare torg är att ta bort statyn ”Väv av ögonblick” av Bo Samuelsson.
Konstverket "Väv av ögonblick" av Bo Samuelsson. Källa: NA, 2011
Preliminärt kommer torget byggas om och bli färdigt under perioden 2012-2013.

En förändring som jag hoppas mest på ska ske för att göra platsen attraktivare är en ny fasad på Kompassen. Den omkringliggande miljön är väldigt vacker varför den gråa och trista fasaden inte alls passar in. Ett sätt att få fasaden att bättre smälta in med sin omgivning är att byta ut den mot en glasfasad som speglar himlen, grönskan och de andra byggnaderna. Nedan ger jag några exempel på glasfasader:
 
New York
Äldre hus som reflekteras i glasfasad. Källa: Per Björkdahl, http://www.myra.nu/newyork1.html
 
Kista Science Tower. © Christian Granath, 2010

Spandau, Berlin. © Christian Granath, 2009
Berlin Hbf. © Christian Granath, 2009
Vid Potsdamer Platz, Berlin. © Christian Granath, 2010
Vid Potsdamer Platz, Berlin. © Christian Granath, 2010
Potsdamer Platz, Berlin. © Christian Granath, 2009
 Jag hoppas fasaden på Kompassen fräschas upp nu när byggnaden ska genomgå omfattande ombyggnationer 2011-2012.

Källor där inget annat angivits: Wikipedia, NA, 2009 och NA, 2011

2011-09-06

Bussringlinje i Örebro


I en artikel i NA gick det att läsa om några nyheter angående stadsbussarna i Örebro. Bland annat kommer linje 24 till/från Lillån gå via Storgatan och Drottninggatan istället för USÖ. Samtliga busslinjer nordost om Svampen går idag via USÖ vilket innebär en omväg för boende på Norr som ska in till själva centrum. Förhoppningsvis innebär denna linjeändring att Norrcity får lite mera liv. Åtminstone kommer i alla fall tillgängligheten dit att öka. En annan nyhet är att samtrafiken kommer delvis tillbaka. När det nya busslinjenätet togs i bruk 2010 försvann samtrafiken som tidigare funnits under lågtrafik. Detta resulterade i en hel del negativ kritik. Nu kommer tre linjer få samtrafik - stombusslinjerna 1, 3 och 5. Dessa trafikerar Resecentrum. Jag tycker att även övriga linjer ska få samtrafik i den mån det går. Dessutom borde de busslinjer som har en gles tidtabell ha samtrafik sinsemellan även under övrig tid på dygnet.

Dagens busslinjenätet i Örebro. Klicka här för en mer högupplöst karta!
 En annan nyhet som knappt syntes i artikeln, men som jag anser vara den största av dem alla, är införandet av en ringlinje. Äntligen! utbrast jag när jag läste det. Jag har under en längre tid spånat på hur en sådan busslinje skulle kunna dras. Den skulle innebära rejält minskade restider för många som bor och arbetar/studerar i stadens ytterområden. Istället för att behöva åka buss från exempelvis Lillån in till centrum för att där byta buss och åka till exempelvis Mellringe skulle resenären kunna åka direkt däremellan. Var en sådan ringlinje ska dras är dock kanske inte så självklart. Viktiga målpunkter och bytespunkter måste beaktas. Den ska gärna vara gen. Om den dras för nära centrum blir inte tidsvinsterna så stora. Dras den för långt från centrum blir resandeunderlaget för litet. Det gäller att hitta en jämvikt samtidigt som en del kompromisser får göras för exempelvis den fysiska miljön. Mitt senaste förslag till ringlinje ser ni här nedanför.

Mitt förslag till bussringlinje i Örebro.
Det är kanske bäst att tillägga att ringlinjen jag markerat på kartan inte är något resultat från avancerade analyser och beräkningar. Jag har bara suttit och funderat lite fram och tillbaka. En del av linjedradningen känns dock, i alla fall utifrån mina kunskaper och erfarenheter, ganska självklar.

Tidigare har det funnits planer på en väg rakt österut från Vivallaringen som skulle korsa järnvägen och ansluta till R50. Men som jag har förstått det har den planen förkastats på grund av för dåliga markförhållanden. Norr om Boglundsängen finns planer på ett nytt bostadsområde - Vallby. Istället för en gen ringlinje rakt österut från Vivallaringen skulle den kunna dras genom Vallby och upp till Lillån där framtida bytesmöjlighet till pendeltåg skulle kunna finnas. Därefter skulle den kunna dras genom Lillån och ersätta linje 24 norr om Ringstorp.

Längsmed Rynningeåsen byggs det nya bostäder. Linje 21 norr om USÖ skulle kanske kunna ersättas av ringlinjen. Den senare skulle sen kunna gå från USÖ och över Skebäcksbron bort till det planerade bostadsområdet där pappersbruket idag ligger.

Vid införandet av det nya busslinjenätet 2010 försvann stadsbussarna som gick rakt igenom Almby. Efter många protester ändrades linje 4 till att istället trafikera hållplatsen Djäknegatan på sin väg till Universitetet. Även ringlinjen skulle kunna trafikera denna hållplats på sin väg från det gamla pappersbruksområdet ner till Universitetet.

Universitetet och Brickebacken skulle sedan knytas ihop med Adolfsberg via Glomman. I Adolfsberg har det tidigare funnits en järnvägsstation. Kanske skulle det gå att ha en pendeltågsstation här med bytesmöjligheter till bussringlinjen. Troligen är dock avstånden mellan Adolfsberg och Södra station respektive Adolfsberg och Marieberg (där en framtida pendeltågsstation säkerligen kommer att byggas) för korta för en eventuell pendeltågstrafik. Tågresenärer som ska till den stora målpunkten Universitetet torde dock inte förlora alltför mycket tid på att istället byta till buss vid Resecentrum eller på Södra station (om bytesmöjligheterna förbättras där). En dragning av ringlinjen via Mariberg och Mariebergs köpcentrum skulle nog bli alltför ogen med alltför långa restider för resenärer som ska mellan de sydvästra delarna av Örebro och Adolfsberg, Brickebacken och Universitetet.

Från Adolfsberg dras ringlinjen bort till Västhaga och en annan viktig målpunkt, nämligen gymnasiet Risbergska.

Frågan är sedan om det skulle vara lämpligast att låta ringlinjen dras igenom Björkhaga eller runt Björkhaga via "Bovieran". Här beror det bland annat på hur andra busslinjer är tänkta att betjäna "Bovieran" och Längbro kyrka. Jag har dock låtit ringlinjen dras runt Björkhaga.

Mellan Björkhaga och Mellringe är idag vägen krokig (likaså ringlinjen jag ritat in). Men om vägen görs genare skulle självklart ringlinjen kunna bli det.


Det ska bli intressant att se hur mycket (om någonting alls) av min föreslagna ringlinje som stämmer överens med den som nu kommer att införas.

2011-09-05

Järntorget i Örebro

Historia

Järntorget i Örebro har genom åren haft följande namn (de fyra första under okänd tidsperiod):
  • Salttorget
  • Laketorget
  • Norra torget
  • Nya torget
  • Hökaretorget (fr.o.m. 1784)
  • Riddartorget (fr.o.m. 1810)
  • Silltorget (fr.o.m. 1844)
  • Järntorget (fr.o.m. 1856)
Torget anlades 1760 och hade från början en triangulär form avgränsad av Storgatan och Gamla gatan.


1854 års stadsplan i rött och gult lagd ovanpå kartbild föreställande Järntorget med omgivning 1844. 
Vid västra kanten av torget stod tidigare Kungsstugan (fr. 1500-talet) vilken 1898 flyttade till Lars Bohms udde för att senare komma att utgöra en del av Wadköping.

File:Kungsstugan 1890.jpg
Kungsstugan på sin ursprungliga plats vid Järntorget. Bilden är tagen under 1890-talet.

Kungsstugan på sin nuvarande plats i Wadköping. Bilden är tagen (av mig) 2010.
 Torgets nuvarande rektangulära form fick det 1901.

File:Järntorget 1903.jpg
Järntorget 1903. Där Henry Allards park (mera känd som Centralparken - ett namn jag hoppas den återfår!) idag ligger fanns tidigare den Åkerhielmska gården vilken revs 1906.
 
File:Järntorget 1924.jpg
Bussar på Järntorget 1924.
 De västra delarna av torget utgjordes dock av parkområde men asfalterades 1965 då parkeringsplatserna på torget utökades. Senare gjordes torget finare genom att asfaltsbeläggningen byttes ut mot gatsten.
Så som torget såg ut innan den senaste ombyggnationen gjordes. Källa: http://www.eniro.se/

Så som torget såg ut innan den senaste ombyggnationen gjordes. Källa: Stadsliv Örebro - Järntorget och Storgatan

Vision

Äntligen skulle Järntorget komma att byggas om. Nu skulle torget gå från att vara en parkering till att bli just ett torg - ett torg med stadsliv. Följande förändringar var tänkta att ske (citerade från kommunens hemsida):
  • Vi har en fontän mitt på torget, som kan frysas till skridskobana på vintern.
  • Vi har fler cykelparkeringar och nya busshållplatser på Olaigatan och Storgatan.
  • Ny belysning som gör torget ljusare och tryggare.
  • Vi har öppat torget mot Svartån och slottet samt byggt en stor träbrygga över vattnet.
  • Bättre framkomlighet för funktionshindrade, bl.a. med hjälp av ledstråk av vita plattor.
  • Parkeringsplatserna på torget är borttagna och i stället finns nya p-platser runtom i  norrcity bland annat på Klostergatan, Gamla Gatan, Fredsgatan och Slottsgatan.
Visionsbild Järntorget
Visionsbild för Järntorget. Källa: Örebro kommun

Vidare går följande att läsa på kommunens hemsida:
"Järntorgets yta tas i anspråk för stadslivet, med ytor för servering, bussomstigning och fortsatt torghandel. Delar av torget kan dessutom användas för loppmarknader, utställningar eller utökad torghandel. En tydligt avgränsad yta mitt på torget används för skridskoåkning vintertid och utservering sommartid. Elstationen omarbetas till att även innehålla wc och eventuellt servering. Om en servering skapas är avsikten att den skall hålla öppet året runt och erbjuda skridskoåkare utrustning, mat, dryck och värme. Vid Storgatans kant mot Svartån anläggs ett trädäck med sittgradänger mot Slottet."
Visionsbild för Järntorget. Källa: Stadsliv Örebro - Järntorget och Storgatan
Visionen lät dock inte särskilt konsekvent då den både handlade om "en fontän mitt på torget, som kan frysas till skridskobana på vintern" och "en tydligt avgränsad yta mitt på torget (...) för skridskoåkning vintertid och utservering sommartid". Jag tänkte dock att de i själva verket måste mena att det var tänkt att det skulle vara en mindre fontän i mitten av den cirkulära ytan som på vintern skulle kunna användas för skridskoåkning och på sommaren för uteservering och fina blomsterurnor.


Nuläge

Efter en utdragen ombyggnadsprocess stod det nya Järntorget färdigt. Den 8 juni 2011 invigdes torget. Men riktigt färdig får det nog trots allt inte betraktas som då fontänen visat sig fungera riktigt dåligt. Om det inte har varit något kretskort som inte fungerat, har det varit skräp och löv som täppt till filtrena (observera att hösten med alla nedfallna löv i skrivande stund ännu inte infunnit sig). Som synes på bilden nedan handlar det inte om en mindre fontän runt vilken en uteservering skulle kunna finnas på sommaren och skridskobana på vintern. Istället är det en stor ful (smaken är som...) cirkulär betong(?)plata från vilken vattenstrålar på sina ställen ska spruta upp enligt ett visst förprogrammerat mönster. Tydligen är det tänkt att det även ska finnas ett ljusspel i vattnet på kvällarna, något som jag ännu inte sett. På bilden nedan syns även att elstationen inte byggts ut till att även inhysa wc och servering. Istället står den ensam kvar som en trist betongbunker.


Fontänen på Järntorget då den ej fungerar som planerat. Till vänster syns den trista elstationen. Källa: NA
 En vacker sommarkväll 2011 passerade jag Järntorget. På en av bänkarna runt fontänen satt ett par. En del av fontänen sprutade lite vatten. Helt plötsligt kom ett par jättestora vattenkaskader från fontänen varpå paret på bänken fick fly för att undvika att bli genomblöta. Jag hoppas de får ordning på fontänen snart! Först då kanske jag ändrar mig och börjar gilla den. Jag hoppas även att det inte är kommunen som behöver stå för, till dessa problem uppkomna merkostnaderna, utan att det är entreprenören som får stå för dem.

Det fanns, som jag tidigare nämnde, planer på att bygga ut elstationen till att även kunna inhysa wc och servering. Nu blev det inte så. Istället byggdes en wc bredvid. I många fall görs toalleter lite diskreta, men i detta fall gjordes den väldigt färgglad. Jag har ännu inte bestämmt mig för om jag gillar den eller ej. Hursomhelst verkar många ha åsikter om den.


Den nya wc:n på Järntorget. Källa: Konst i Örebro län
 Framtiden

Vi får hoppas på att de lyckas rätta till problemen med fontänen snart. Jag hoppas även att det byggs någon typ av permanent glaspaviljong för servering samt skridskouthyrning under vintern.


Till sist...

...tänkte jag dela med mig av några bilder på fontäner, som jag tagit eller som jag hittat på nätet.



På Stortorget i Gävle finns denna fontän som sprutar vatten efter ett visst program/mönster. © Christian Granath, 2011

En fontän med ljusspel i Västerås. Kanske är det något liknande ljusspel som är tänkt för fontänen på Järntorget i Örebro? Källa: http://candlewoman.se/2011/august/bilder-jag-knappt-med-nya-kameran.html

Ytterligare en bild på fontänen i Västerås. Källa: http://candlewoman.se/2011/august/bilder-jag-knappt-med-nya-kameran.html 
 På bilden nedan ses en av fontänerna på Rådhusesplanaden i Gävle. Om jag hade fått bestämma skulle Järntorget i Örebro fått en liknande fontän, runt vilken en skridskobana skulle finnas på vintern och en uteservering (och blomsterurnor) på sommaren. En sådan "enkel" men vacker fontän skulle säkerligen vara mer driftsäker än den som nu byggts på Järntorget.

En av fontänerna på Rådhusesplanaden i Gävle. I bakgrunden syns Gävle Teater. © Christian Granath, 2011

Källor där annat ej framgår: Wikipedia, Örebro kommun, Stadsliv Örebro - Järntorget och Storgatan, NA och Konst i Örebro län.